REDYK W KORBIELOWIE
W Korbielowie obok przejścia granicznego od dwudziestu lat odbywa się impreza folklorystyczna mająca na celu promocje owczarstwa na Żywiecczyźnie. Impreza organizowana jest zawsze w majową sobotę. Bierze w niej udział co roku kilkaset osób, zarówno mieszkańców naszej gminy oraz bardzo wielu turystów. Na imprezę składają się pokazy związane z mieszaniem owiec, ich dojem i przetwórstwem mleka owczego oraz występy zespołów regionalnych i kapel góralskich z Gminy Jeleśnia.
Rozpoczęcie wiosennego wypasu owiec noszącego miano redyku ma charakter uroczystego obrzędu, ceremoniału pełnego magii, wypełnienia świętych zwyczajów, których spełnienie gwarantowało wszelką pomyślność w gazdowaniu na hali. Głównym punktem redyku jest obrzęd mieszania owiec, którego celem jest ze zwierząt będących własnością szeregu właścicieli uformowanie jednego stada, którym możliwe będzie sprawne sterowanie.
Redyk w Korbielowie rozpoczyna się uroczystą polową Mszą Świętą sprawowaną przez miejscowego proboszcza. Owce na hale prowadzone są przez barwny korowód składający się z konnego wozu, ciągniętego przez odświętnie przystrojone konie. Na wozie przywiezione zostają zdziorty (naczynia) potrzebne w bacówce. Towarzyszy im kapela ludowa i śpiew kobiet z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Jeleśnia.
Imprezie towarzyszy wystawa i kiermasz sztuki ludowej. Twórcy ludowi z gminy prezentują i sprzedają wyroby rękodzieła ludowego- bukiety z bibuły krepiny, zabawki ludowe, hafty, swetry i kopytka z owczej wełny. Panie z KGW prezentują swoje umiejętności kulinarne. Można degustować tradycyjne potrawy regionalne: kwaśnicę góralską, chleb ze smalcem, wyroby z mleka owczego: oscypki, bundz, bryndzę.