Będziemy realizowali projekt LIS Żywiec Zdrój 2022
Miło nam poinformować, że projekt "Tradycyjna kuchnia góralska w nowoczesnej odsłonie" napisany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Jeleśni otrzymał dofinansowanie 10 000 zł z programu Grantowego Lokalne Inicjatywy Społeczne Żywiec Zdrój 2022.
Warsztaty kulinarne mające na celu włączenie nowoczesnych technik gotowania do sztuki przygotowywania tradycyjnych potraw regionalnych. Są to: emulsyfikacja, czyli technika gotowania, która pozwala trwale połączyć substancje tłustą i wodnistą; żelowanie, czyli technika kulinarna, która pozwala przygotować danie o konsystencji galaretki; metoda sous-vide polega najczęściej na długim gotowaniu w niskiej temperaturze zapakowanego próżniowo produktu. Uzupełnieniem projektu jest przygotowanie i prowadzenie przez uczestniczki własnych ogrodów ziołowych. Projekt ma również mocne walory integracyjne - w planach: treningi kulinarne, międzypokoleniowe spotkania członkiń KGW i degustacja dla wszystkich.