Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Będziemy realizowali projekt LIS Żywiec Zdrój 2022

Utworzono dnia 25.03.2022
Czcionka:

Miło nam poinformować, że projekt "Tradycyjna kuchnia góralska w nowoczesnej odsłonie" napisany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Jeleśni otrzymał dofinansowanie 10 000 zł z programu Grantowego Lokalne Inicjatywy Społeczne Żywiec Zdrój 2022.
Warsztaty kulinarne mające na celu włączenie nowoczesnych technik gotowania do sztuki przygotowywania tradycyjnych potraw regionalnych. Są to: emulsyfikacja, czyli technika gotowania, która pozwala trwale połączyć substancje tłustą i wodnistą; żelowanie, czyli technika kulinarna, która pozwala przygotować danie o konsystencji galaretki; metoda sous-vide polega najczęściej na długim gotowaniu w niskiej temperaturze zapakowanego próżniowo produktu. Uzupełnieniem projektu jest przygotowanie i prowadzenie przez uczestniczki własnych ogrodów ziołowych. Projekt ma również mocne walory integracyjne - w planach: treningi kulinarne, międzypokoleniowe spotkania członkiń KGW i degustacja dla wszystkich.

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 86

W poprzednim tygodniu: 159

W tym miesiącu: 387

W poprzednim miesiącu: 691

Wszystkich: 121333