Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Będziemy realizowali projekt LIS Żywiec Zdrój 2022

Utworzono dnia 25.03.2022
Czcionka:

Miło nam poinformować, że projekt "Tradycyjna kuchnia góralska w nowoczesnej odsłonie" napisany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Jeleśni otrzymał dofinansowanie 10 000 zł z programu Grantowego Lokalne Inicjatywy Społeczne Żywiec Zdrój 2022.
Warsztaty kulinarne mające na celu włączenie nowoczesnych technik gotowania do sztuki przygotowywania tradycyjnych potraw regionalnych. Są to: emulsyfikacja, czyli technika gotowania, która pozwala trwale połączyć substancje tłustą i wodnistą; żelowanie, czyli technika kulinarna, która pozwala przygotować danie o konsystencji galaretki; metoda sous-vide polega najczęściej na długim gotowaniu w niskiej temperaturze zapakowanego próżniowo produktu. Uzupełnieniem projektu jest przygotowanie i prowadzenie przez uczestniczki własnych ogrodów ziołowych. Projekt ma również mocne walory integracyjne - w planach: treningi kulinarne, międzypokoleniowe spotkania członkiń KGW i degustacja dla wszystkich.

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Wrzesień 2022
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 152

W poprzednim tygodniu: 119

W tym miesiącu: 515

W poprzednim miesiącu: 1993

Wszystkich: 106090