Pokazy stołów regionalnych- wolontariat
Realizacja projektu w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 p.n. „AKTYWNE GOSPODYNIE Z GMINY JELEŚNIA”
Aktywne gospodynie z gminy Jeleśnia przygotowują degustację potraw regionalnych podczas różnych imprez regionalnych na terenie gminy Jeleśnia i powiaty Żywieckiego. Na Redyk w Korbielowie przygotowały m.in. kwaśnicę, swojskie ciast, chleb ze smalcem, na Dni Jeleśni gotowały żurek jeleśniański, gulasz, ciasta, chleb ze smalcem, ogórki kiszone, na spotkanie integracyjne po mszy św. na Janikowej przygotowały sezonowe ciasta drożdżowe i kruche, pieczone kiełbaski. Po mszy św. dożynkowej w Przyborowie gospodynie częstowały uczestników ciastami domowej roboty i zaprosiły na poczęstunek potrawami regionalnymi do strażnicy OSP.
W ramach Dożynek Powiatowych w Żywcu odbył się także Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” . Imprezy ta jest doskonałą okazją do degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.
Gminę Jeleśnia reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Przyborów I. Gospodynie z Przyborowa- Eugenia Godzińska, Helena Widz, Władysława Widz, Anna Ciupka, Marianna Kaczkowska przygotowały mnóstwo tradycyjnych potraw, m.in.: zupę grzybową, potrawy mięsne- zasmażana kapusta z fazolem i grzybami oraz wieprzowymi pulpecikami, gołąbki z pęcakiem, mięsem i grzybami w sosie własnym, kluski ziemniaczane z mięsem i sosem grzybowym; ciasta- placki kruche i drożdżowe z makiem, śliwkami, jaferami, jabłkami i posypką, miodownik, piernik na miodzie, sernik pani Jasi, domowe ciasteczka kruche; pozostałe potrawy- chleb ze smalcem i ogórki kiszone, drygonty ze skwarkami, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, łazanki z kapustą i boczkiem; napoje- herbata ziołowa z dziurawca, mięty, melisy i pokrzywy oraz wino z ostrężyn, nalewka z lawendy i nalewka wiśniowa.
Stoisko gminy Jeleśnia z potrawami regionalnymi było cały czas oblegane przez uczestników imprezy. Każdy chciał spróbować dań przygotowanych przez nasze aktywne gospodynie z gminy Jeleśnia. Natomiast w konkursie potraw regionalnych gospodynie z Przyborowa zajęły I miejsce za tradycyjne ciasto miodownik.
15 października 2016 r. w trakcie imprezy Hołdymas Gazdowski odbył się pokaz potraw regionalnych przygotowanych przez gospodynie z KGW z Gminy Jeleśnia. Panie z 9 Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Jeleśnia przygotowały w domu i dostarczyły przygotowane tradycyjne potrawy regionalne na imprezę Hołdymas Gazdowski oraz zaprezentowały potrawy na tradycyjnie przybranym stole. Znalazły się na nim m.in. prażucha z kwaśnym mlekiem, żurek, wyroby swojskie ze świniobicia-kiełbasa swojska, galaretka z nóżek, karczek pieczony, rolady mięsne, sałatka jarzynowa, śledzie, oscypki, ciasta, kawa, herbata, miodówka. Potrawy degustowali wszyscy uczestnicy imprezy, a nie mogli się nachwalić umiejętności kulinarnych naszych gospodyń.
Pokazy potraw kuchni regionalnej wolontariat
Podczas imprez folklorystycznych gospodynie prezentują tradycyjne potrawy kuchni regionalnej. Uczestnicy imprez moga posmakować regionalnych przysmaków.