Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Broszura z przepisami kulinarnymi "Tradycyjna kuchnia góralska w nowoczesnej odsłonie"

Utworzono dnia 11.10.2022
Czcionka:

Dzięki realizacji projektu „Tradycyjna kuchnia góralska w nowoczesnej odsłonie” dofinansowanego ze środków firmy Żywiec Zdrój SA w ramach programu grantowego Lokalne Inicjatywy Społeczne Żywiec Zdrój - 2022 w kategorii „Na zdrowie” panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jeleśni pokazały jak przygotować nowoczesne potrawy na bazie regionalnych, tradycyjnych produktów ze szczególnym uwzględnieniem wody w żywieniu człowieka, pokazując jak nawodnienie jest ważne dla naszego organizmu.

Realizacja projektu pozwoliła na:
- pokazanie i nauczenie zapracowanych kobiet i matek, jak mają prawidłowo żywić i nawadniać swoją rodzinę, zgodnie z tradycją i nowoczesnymi metodami,
- połączenie ze sobą tradycji i nowoczesności, pokazanie, że połączenie kulinarnych tradycji ze współczesnymi trendami jest nie tylko potrzebne, ale i interesujące,
- pokazanie jak ważne jest nawodnienie organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem napojów ziołowych i owocowych, ich prozdrowotne właściwości (np. poprawienie trawienia), stosowano do przygotowania napojów wodę niegazowaną  Żywiec –Zdrój.
- podczas warsztatów kulinarnych dla dorosłych z trenerem kulinarnym Adrianem Feliksem nauczyłyśmy się wykonywać tradycyjne potrawy w nowoczesnej odsłonie, poznałyśmy nowoczesne metody gotowania, które możemy  zastosować w kuchni: emulsyfikacja, żelowanie, metoda sous-vide.
- zorganizowanie 5 treningów kulinarnych- wspólnego gotowania, podczas których nastąpiła  integracja starszych i młodszych członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Jeleśni, starsze członkinie nauczyły młodsze gotować tradycyjnych, zdrowych potraw, a młodsze pokazały natomiast nowsze trendy w zdrowym gotowaniu,
- zorganizowanie 4 warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży w 2 przedszkolach i 2 szkołach podstawowych w Jeleśni, podczas których dzieci samodzielnie wykonywały zdrowe przekąski i napoje pod nadzorem pań z KGW Jeleśnia
- przygotowanie 2 degustacji zdrowych potraw i napojów ziołowych i owocowych podczas imprez lokalnych: Dni Powiatu Żywieckiego oraz Dni Jeleśni pozwoliło rozpropagować ideę zdrowego odżywiania wśród lokalnej społeczności.
- warsztaty- ogrody warzywne i ziołowe zachęciły kobiety do zakładania i prowadzenia własnych ogrodów warzywnych i ziołowych, zorganizowano szkolenie, przeprowadzone przez pracownika Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, wyjazd szkoleniowy do ogrodu pokazowego oraz prezentację na FB własnych ogrodów ziołowych i warzywnych,
- zebrane i opracowane przepisów z warsztatów kulinarnych łączących elementy tradycji i nowoczesności w kuchni góralskiej w formie broszury oraz publikacja na stronie internetowej.

ZAŁĄCZNIKI:

strona tytułowa

Utworzono dnia 11.10.2022, 17:12

okładka

Utworzono dnia 11.10.2022, 17:12

przepisy LIS 2022

Utworzono dnia 11.10.2022, 17:11

Pogoda

Zegar

Kalendarium

Kwiecień 2024
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny