Przepisy na potrawy z warsztatów kulinarnych w Jeleśni
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Jeleśnia organizowało w ramach realizacji projektu nr 12434 w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 pn. „AKTYWNE GOSPODYNIE Z GMINY JELEŚNIA” WARSZTATY KULINARNE.
W Gminnym Ośrodku Kultury w Jeleśni prowadzone były warsztaty kulinarne. Instruktorem warsztatów była Izabela Pieniowska, specjalistka w zakresie zbiorowego żywienia i hotelarstwa. Panie z naszej gminy uczyły się zasad dobrego żywienia, poznawały tajniki pięknego nakrywania stołów na różne uroczyste przyjęcia. Poznawały sposoby gotowania zarówno tradycyjnych potraw regionalnych, jak również metody urozmaicenia naszego stałego jadłospisu. Wymieniały się wypróbowanymi przepisami, zdradzały techniki wykonania danej potrawy, aby uzyskała ona doskonały smak. Bardzo cenne okazały się powroty do starych, tradycyjnych, prostych przepisów takich jak prażucha, kluski ze śliwkami, zupa fazolowa na kwaśnicy, kwaśnica,pierogi z jaferami, ciasta drożdżowe z owocami sezonowymi i posypką, syropy i nalewki zdrowotne.
Przepisy zastosowane na warsztatach publikowane są w formie materiałów dydaktycznych, które można również pobrać na tej stronie.
Warsztaty zostały zakończone konkursem potraw regionalnych podczas imprezy Hołdymas Gazdowski w dniu 15 października 2016 r.
Gospodynie z Gminy Jeleśnia przygotowywały także pokazy stołów regionalnych podczas imprez folklorystycznych na terenie gminy Jeleśnia i powiatu żywieckiego: w czerwcu podczas Redyku w Korbielowie, w lipcu podczas Dni Jeleśni, w sierpniu po dożynkach parafialnych w Przyborowie i podczas spotkania integracyjnego po mszy św. na Janikowej Grapie, we wrześniu podczas Dni Powiatu Żywieckiego i Dożynek Powiatowo- Djecezjalnych w Żywcu oraz w październiku podczas Hołdymasu Gazdowskiego w Jeleśni.